Διάρκεια προγράμματος: 01/06/2021 - 31/05/2026

RIVER-EU

RIVEREU: Μείωση των ανισοτήτων στους εμβολιασμούς στην Ευρώπη – Εμπλέκοντας τις υπο-εξυπηρετούμενες κοινότητες

Το Ινστιτούτο Prolepsis συμμετέχει στο έργο με τίτλο RIVER-EU: Reducing Inequalities in Vaccine uptake in the European Region – Engaging Unserved communities, που υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Πλαίσιο της Ε.Ε. για την Έρευνα και την Καινοτομία «Ορίζοντας 2020» (Horizon 2020). Το έργο ξεκίνησε τον Ιούνιο 2021 και θα υλοποιηθεί σε περίοδο 5 ετών.

Τα ποσοστά εμβολιασμού μεταξύ μειονοτικών ή εθνοτικών κοινοτήτων στην Ευρώπη είναι σημαντικά και απαράδεκτα χαμηλότερα σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό.

Το RIVER-EU αποσκοπεί να βελτιώσει την πρόσβαση στις υπηρεσίες εμβολιασμού για παιδιά και εφήβους, μειώνοντας την ανισότητα και βελτιώνοντας την εμβολιαστική κάλυψη για τα εμβόλια κατά του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) και κατά της ιλαράς, της παρωτίτιδας, και της ερυθράς (MMR) σε υπό-εξυπηρετούμενες κοινότητες. Το RIVER-EU εστιάζει σε πέντε υπό-εξυπηρετούμενες κοινότητες (δηλαδή πληθυσμιακές ομάδες που αντιμετωπίζουν εμπόδια στην πρόσβαση σε εμβολιαστικές υπηρεσίες  επειδή τα συστήματα υγείας δεν ανταποκρίνονται επαρκώς στα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες αυτών των κοινοτήτων) σε τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες. Τα εμπόδια και οι συστημικοί παράγοντες  μπορεί να περιλαμβάνουν  τη φτώχεια, τη γλώσσα, τον αναλφαβητισμό υγείας  τον κοινωνικό αποκλεισμό και τα κοινωνικά πρότυπα που διαφέρουν από τον γενικό πληθυσμό. Οι επιλεχθείσες κοινότητες είναι: (1) η κοινότητα των μεταναστών στην Ελλάδα (εστίαση σε MMR και HPV), (2) οι γυναίκες από την Τουρκία και (3) από το Μαρόκο στην Ολλανδία (εστίαση στον HPV), (4) η ουκρανική μειονότητα στην Πολωνία (εστίαση σε MMR και HPV) και (5) η κοινότητα των Ρομά στη Σλοβακία (εστίαση στον HPV). Ταυτόχρονα, θα χρησιμοποιηθούν ως βέλτιστες πρακτικές  τρεις περιπτώσεις, ευάλωτων κοινοτήτων που επιτυγχάνουν υψηλή εμβολιαστική κάλυψη  παρόλο που θεωρούνται υπό-εξυπηρετούμενες ομάδες: η σομαλική κοινότητα στη Φινλανδία, η αραβική κοινότητα στο Ισραήλ και η κοινότητα του Μπαγκλαντές στο Ηνωμένο Βασίλειο. 

Ο κύριος σκοπός του έργου RIVER-EU είναι να καταστήσει δίκαιη την πρόσβαση στον εμβολιασμό MMR και HPV, βελτιώνοντας την πρόσβαση σε αυτά τα εμβόλια μεταξύ των υπό-εξυπηρετούμενων κοινοτήτων στην Ελλάδα, την Ολλανδία, την Πολωνία και τη Σλοβακία, εντοπίζοντας και καταργώντας τα εμπόδια του συστήματος υγείας. Σε αυτή την κατεύθυνση θα γίνουν προσαρμογές ή/και θα αναπτυχθούν νέες συστημικές παρεμβάσεις προσαρμοσμένες στις ανάγκες των υπό-εξυπηρετούμενων  κοινοτήτων.  Για τον σκοπό αυτόν, το έργο ακολουθεί μια προσέγγιση συν-δημιουργίας και συνεργατικότητας, όπου οι υπό-εξυπηρετούμενες κοινότητες, καθώς και οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας που παρέχουν τις εμβολιαστικές υπηρεσίες , αποκτούν  φωνή και συμμετέχουν σε όλες τις φάσεις του έργου. Η έρευνα που διεξάγεται στο πλαίσιο του έργου μετρά την εμβολιαστική κάλυψη με βάση την διαθεσιμότητα, την προσβασιμότητα, την αποδοχή, την ποιότητα και τη σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας, καθώς και τις ευκαιρίες για την υιοθέτηση δράσεων σε μεγαλύτερη κλίμακα.

Οι συγκεκριμένοι επιστημονικοί στόχοι του RIVER-EU είναι:

  1. Να συλλέξει στοιχεία σχετικά με τους καθοριστικούς παράγοντες σε επίπεδο συστήματος υγείας που επηρεάζουν την χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη (εμπόδια) αλλά και την υψηλή εμβολιαστική κάλυψη (διευκολυντικοί παράγοντες)   μεταξύ υπό-εξυπηρετούμενων κοινοτήτων στην Ευρώπη. (WP2)
  2. Να εντοπίσει ελπιδοφόρες προσεγγίσεις για τη βελτίωση της πρόσβασης στις υπηρεσίες εμβολιασμού μεταξύ υπό-εξυπηρετούμενων κοινοτήτων γενικά. (WP2)
  3. Να προσαρμόσει παρεμβάσεις στις ανάγκες των επιλεγμένων για το πρόγραμμα RIVER-EU υπό-εξυπηρετούμενων κοινοτήτων. (WP3)
  4. Να εφαρμόσει  και να αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα (σε συνάρτηση με το κόστος) αυτών των προσαρμοσμένων παρεμβάσεων σε πέντε κοινότητες-στόχους σε τέσσερις χώρες. (WP4)
  5. Να συντάξει τεκμηριωμένες κατευθυντήριες οδηγίες  για την υιοθέτηση μιας πιο δίκαιης πρόσβασης στον εμβολιασμό σε ολόκληρη την Ευρώπη, με βάση τα διδάγματα που αντλήθηκαν από την εφαρμογή και την αξιολόγηση των παρεμβάσεων. (WP5)
  6. Να ενσωματώσει τα διδάγματα που αντλήθηκαν από τα WP 2-5 σε μια βιώσιμη, μακροπρόθεσμη πρωτοβουλία για την αλλαγή της συμπεριφοράς των επαγγελματιών υγείας απέναντι στις υπό-εξυπηρετούμενες κοινότητες. (WP6)

___________________________________________

Coordinator:

University Medical Center Groningen (UMCG), Ολλανδία

___________________________________________

Program Partners:

Prolepsis Institute, Ελλάδα

Department of Health (Public Health England), Ηνωμένο Βασίλειο

EuroHealthNet, Βέλγιο

Connaxis, Ισπανία

Vienna Vaccine Safety Initiative, Γερμανία

Department of International Health, Care and Public Health Research Institute, University of Maastricht, Ολλανδία

European Academy of Paediatrics, Βέλγιο

University of Zielona Gora, Πολωνία

Pavol Jozef Safarik University, Σλοβακία

London School of Hygiene and Tropical Medicine, Ηνωμένο Βασίλειο

Bar Ilan University, Ισραήλ

Finnish Institute for Health and Welfare, Finland

European Public Health Association, Φιλανδία

___________________________________________

Contact info:

Πάνια Καρνάκη, MA: p.karnaki@prolepsis.gr

___________________________________________

Program website: www.river-eu.org