Διάρκεια προγράμματος: 01/09/2022 - 31/08/2025

EU-MiCare

EUMiCare: Εκπαίδευση του Υγειονομικού Προσωπικού της ΕΕ για τη Βελτίωση της Ψυχικής Υγείας των Μεταναστών και των Προσφύγων

Το Ινστιτούτο Prolepsis συμμετέχει ως εταίρος στο πρόγραμμα EU-MiCare για την εκπαίδευση του υγειονομικού προσωπικού της ΕΕ με στόχο τη βελτίωση της ψυχικής υγείας των μεταναστών και των προσφύγων. Το πρόγραμμα, το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ξεκίνησε την 1η Σεπτεμβρίου 2022 και θα ολοκληρωθεί εντός 3 ετών.

Το πρόγραμμα EU-MiCare υλοποιείται σε συνεργασία με 6 εταίρους από 5 ευρωπαϊκές χώρες (Ελλάδα, Κύπρος, Ιταλία, Ισπανία και Γερμανία) και συντονίζεται από το Ethno-Medizinisches Zentrum Ev στη Γερμανία.

Καθώς οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές συνεχίζονται προς την Ευρώπη – η πρόσφατη Ουκρανική κρίση συνέβαλε σημαντικά στην αύξηση αυτή – τα ζητήματα ψυχικής υγείας θα αποτελέσουν τεράστιο ζήτημα όχι μόνο για τους ίδιους τους μετανάστες αλλά και για τις κοινότητες υποδοχής και τις υπηρεσίες υγείας των χωρών διέλευσης και τελικού προορισμού. Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες που έρχονται στην Ευρώπη έχουν συχνά βιώσει τραυματικά γεγονότα, όπως πόλεμο και αναγκαστικό εκτοπισμό, βία και βασανιστήρια, σωματικό κίνδυνο, οικονομικές δυσκολίες, αβεβαιότητα για το μέλλον τους ή παρατεταμένη παραμονή σε χώρες διέλευσης μέχρι να εξεταστούν οι αιτήσεις ασύλου τους (Zimmerman et al., 2011). Είναι προφανές ότι όλες αυτές οι εμπειρίες των μεταναστών/προσφύγων συνδέονται με αρνητικές συνέπειες στην ψυχική υγεία των ανθρώπων (Salami et al., 2018).

Ο κύριος στόχος του EUMiCare είναι να αναπτύξει ένα πρωτοποριακό, συμπεριληπτικό πρόγραμμα κατάρτισης για επαγγελματίες που εργάζονται με μετανάστες και πρόσφυγες. Ένας ακόμα στόχος είναι η ενίσχυση των επαγγελματικών δεξιοτήτων των επαγγελματιών για την καλύτερη αντιμετώπιση των αναγκών ψυχικής υγείας των ευάλωτων μεταναστευτικών και προσφυγικών πληθυσμών, καθώς και η παροχή κατάλληλης κατάρτισης σε επαγγελματίες υγείας που εργάζονται με μετανάστες/πρόσφυγες που αντιμετωπίζουν ψυχική δυσφορία. Επιπλέον, το πρόγραμμα στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των σχετικών επαγγελματιών και του κοινού σχετικά με την αξία της διεπιστημονικής και διαπολιτισμικής συνεργασίας. Τέλος, επιδιώκει να ενθαρρύνει μετανάστες και πρόσφυγες, ώστε να εντοπίζουν τα προβλήματα ψυχικής υγείας και να αναζητούν βοήθεια.

Στο πλαίσιο του προγράμματος θα αναπτυχθεί ένα εμπεριστατωμένο πρόγραμμα κατάρτισης για επαγγελματίες υγείας που εργάζονται με μετανάστες και πρόσφυγες, συμπεριλαμβανομένων ψυχολόγων, ψυχιάτρων, κοινωνικών λειτουργών, ιατρών, νοσηλευτών και άλλων επαγγελματιών, όπως πολιτισμικών διαμεσολαβητών, διερμηνέων και συμβούλων. Το πρόγραμμα αυτό θα είναι διαθέσιμο δωρεάν στο διαδίκτυο και θα βασίζεται στις απόψεις των ομάδων-στόχων, όπως αυτές θα συγκεντρωθούν μέσω δραστηριοτήτων συνδημιουργίας στις χώρες εταίρους.

Συντονιστής:
ETHNO-MEDIZINISCHES ZENTRUM EV, Germany

Συμμετέχοντες οργανισμοί:

  • Ινστιτούτο Prolepsis, Ελλάδα
  • The Cyprus University of Technology, (CUT), Κύπρος
  • ZADIG, Ιταλία
  • UNIVERSITAT DE VALENCIA (UVEG), Ισπανία
  • “Συν-ειρμός” ΑμΚΕ Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ελλάδα

Στοιχεία επικοινωνίας:
Ντίνα Ζώτα,MSc, PhD: d.zota@prolepsis.gr
Βασιλική Ραδαίου, MPH: v.radaios@prolepsis.gr

Ιστοσελίδα προγράμματος: www.projectmicare.eu

Κοινωνικά Δίκτυα:
Linkedin: @eumicare
Facebook: @eumicareproject