Διάρκεια προγράμματος: 01/09/2022 - 01/09/2026
Eρευνητικό πρόγραμμα STOP
Πρόγραμμα STOP στη μεταφορά παθογόνων μέσω επιφανειών
Το Ινστιτούτο Prolepsis συμμετέχει ως εταίρος στο ερευνητικό πρόγραμμα STOP που υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Πλαίσιο της Ε.Ε. για την Έρευνα και την Καινοτομία «Ορίζοντας Ευρώπη» (Horizon Europe), με τίτλο “Μεταφορά παθογόνων μέσω επιφανειών“. To έργο ξεκίνησε την 1η Σεπτεμβρίου 2022 και έχει τετραετή διάρκεια. Το πρόγραμμα STOP συντονίζεται από το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Έρευνας Και Δοκιμών Υλικών (BAM) στο Βερολίνο και περιλαμβάνει οργανισμούς με πολυετή εμπειρία στους τομείς της επιστήμης υλικών, της βιολογίας, της υγείας και της κοινωνικής μέριμνας στην Ευρώπη, καθώς και ακαδημαϊκά ιδρύματα και κυβερνητικούς φορείς.
Είναι γνωστό ότι η μεταφορά παθογόνων μπορεί να συμβεί από διάφορες επιφάνειες στα χέρια και αντίστροφα. Η μόλυνση μέσω αυτών των επιφανειών αποτελεί πιθανή απειλή για την ανθρώπινη υγεία: ακόμη και αν δεν γνωρίζουμε την ακριβή σημασία αυτής της οδού μόλυνσης, αποτελεί ένα λογικό προληπτικό μέτρο το να προσπαθήσουμε να μειώσουμε τη μετάδοση λοιμώξεων μέσω επιφανειών, ειδικά στο πλαίσιο μιας παγκόσμιας πανδημίας. Ο καθαρισμός ή η απολύμανση επιφανειών αποτελεί κοινή πρακτική για τη μείωση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης των παθογόνων, αλλά μελέτες που πραγματοποιήθηκαν για τη διερεύνηση της αποτελεσματικότητας της απολύμανσης επιφανειών έδειξαν ότι οι απολυμασμένες επιφάνειες συνέχισαν να μολύνονται από παθογόνους παράγοντες. Επιπλέον, η απολύμανση των επιφανειών διαρκεί μόνο ένα μικρό χρονικό διάστημα και μελέτες έχουν δείξει ότι ακόμη και πολλαπλοί γύροι απολύμανσης μπορεί να μην επαρκούν για την εξάλειψη ορισμένων παθογόνων. Ως εκ τούτου, μια πιο ισχυρή και μακροπρόθεσμη λύση στο πρόβλημα της μετάδοσης παθογόνων μέσω επιφανειών είναι απαραίτητη.
Ο γενικός στόχος αυτού του έργου είναι να προτείνει εφαρμόσιμες λύσεις επίστρωσης για επιφάνειες που οι άνθρωποι αγγίζουν συχνά («επιφάνειες υψηλής κυκλοφορίας»), να μειωθεί σημαντικά ο κίνδυνος μετάδοσης παθογόνων από επιφάνειες σε χέρια και αντιστρόφως ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση ανθρώπινων λοιμώξεων. Στόχος μας είναι να προτείνουμε ευέλικτα και αποδοτικά νανο-υλικά που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως συστατικά αντιμικροβιακών επικαλύψεων σε σκληρές επιφάνειες που χρησιμοποιούνται ή ψεκάζονται συχνά.
Η σύμπραξη του προγράμματος STOP αποτελείται από 15 οργανισμούς από 10 χώρες: Γερμανία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ελβετία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Εσθονία, Κροατία, Φινλανδία και Ιταλία.
___________________________________________
Συντονιστής:
Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Έρευνας Και Δοκιμών Υλικών (BAM) , Γερμανία
___________________________________________
Συμμετέχοντες οργανισμοί:
1. The University Of Birmingham, Ηνωμένο Βασίλειο
2. Universita Degli Studi Di Trieste, Ιταλία
3. Ruder Boskovic Institute, Ουγγαρία
4. Institut Pro Elektronika Na Ban – Institute Of Electronics Bulgarian Academy Of Sciences, Βουλγαρία
5. Fraunhofer Gesellschaft Zur Foerderung Der Angewandten Forschung E.V., Γερμανία
6. Bundesanstalt Fuer Materialforschung Und -Pruefung, Γερμανία
7. Satakunnan Ammattikorkeakoulu Oy, Φινλανδία
8. Tartu Ulikool, Εσθονία
9. Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, Ελλάδα
10. King’s College London, Ηνωμένο Βασίλειο
11. Eidgenossische Materialprufungs- Und Forschungsanstalt Chamanuensis Gmbh, Ελβετία
12. Affix Lab, Φινλανδία
13. Apel Laser, Ρουμανία
14. Amanuensis GmbH, Ελβετία
15. Ινστιτούτο Prolepsis, Ελλάδα
Στοιχεία επικοινωνίας:
Νικόλ Παπαευγενίου, PhD: n.papaevgeniou@prolepsis.gr
___________________________________________
Ιστοσελίδα προγράμματος: STOP – Surface Transfer of Pathogens project (stop-pathogens.eu)