Το Ινστιτούτο Prolepsis σε συμπόσιο για την πρόληψη στην τρίτη ηλικία

Τις πρόσφατες δράσεις του για την προαγωγή της υγείας στην τρίτη ηλικία παρουσίασε το Ινστιτούτο Προληπτικής, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής, Prolepsis, σε συμπόσιο που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 9 Νοεμβρίου 2012. Το συμπόσιο, με αντικείμενο την πρόληψη στην τρίτη ηλικία, έλαβε χώρα στα πλαίσια του 2ου Πανελλήνιου Συνεδρίου «Σχολές Γονέων» με τίτλο «Η Οικογένεια εκπαιδεύεται … δια βίου», που διοργάνωσε το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Ομιλητές ήταν οι επιστημονικοί συνεργάτες του Ινστιτούτου, το οποίο, από το Μάρτιο του 2012 έως και σήμερα πραγματοποιεί ενημερωτικές ομιλίες σε ΚΑΠΗ διαφόρων Δήμων της Αττικής σχετικά με την πρόληψη των ατυχημάτων στο σπίτι για τα άτομα τρίτης ηλικίας. Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 8 εκδηλώσεις ενώ 2 ακόμα έχουν προγραμματιστεί μέχρι το τέλος του 2012. Το Συμπόσιο συντόνισε η καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Επίτιμη Πρόεδρος του Ινστιτούτου Prolepsis, κα Αθηνά Λινού.

Πιο συγκεκριμένα, η κα Έλενα Δημητρακοπούλου, υπεύθυνη του προγράμματος για την πρόληψη στην τρίτη ηλικία, αφού επεσήμανε τον ταχύτατο ρυθμό γήρανσης του πληθυσμού τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, μίλησε για την ανάγκη υγιούς γήρανσης του πληθυσμού. Στη συνέχεια παρουσίασε λεπτομέρειες σχετικά με τις ενημερωτικές εκδηλώσεις που υλοποιεί το Ινστιτούτο Prolepsis με στόχο την πρόληψη και την προαγωγή της υγείας των ατόμων τρίτης ηλικίας. Οι εκδηλώσεις, που πραγματοποιούνται σε διάφορα ΚΑΠΗ της Αττικής, βασίζονται σε εκπαιδευτικό υλικό που έχει αναπτυχθεί στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος “Alpha-to-Omega- Νέοι Δρόμοι προς τον Εθελοντισμό & και τη Δια Βίου Μάθηση για τα ηλικιωμένα άτομα στην Ευρώπη”, στο οποίο το Ινστιτούτο Prolepsis συμμετείχε ως εταίρος. Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, με τη βοήθεια ενημερωτικού υλικού, εικόνων και παραδειγμάτων, επισημαίνονται οι χώροι του σπιτιού στους οποίους οι ηλικιωμένοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ατυχήματος αλλά και οι κυριότερες αιτίες πρόκλησης ατυχημάτων στους χώρους αυτούς. Δίνονται, επίσης, πρακτικές συμβουλές για τη σωστή οργάνωση του χώρου και την αποφυγή ατυχημάτων. «Στόχος των εκδηλώσεων», τόνισε η κα Δημητρακοπούλου, «είναι όχι μόνο η ενημέρωση, αλλά κυρίως η ανάπτυξη ικανοτήτων και δεξιοτήτων που θα διευκολύνουν τα άτομα τρίτης ηλικίας να υιοθετήσουν και μακροχρόνια υγιεινές συμπεριφορές και στάσεις».

Στη συνέχεια, ο κος Γιάννης Πολυχρονάκης, ειδικός ιατρός εργασίας, αναφέρθηκε στο μεγάλο ποσοστό ατυχημάτων των ατόμων τρίτης ηλικίας στο σπίτι αλλά και στις σοβαρότατες συνέπειες που έχουν, πολλές φορές, αυτά τα ατυχήματα, εξηγώντας με αυτό τον τρόπο γιατί αναπτύχθηκε εκπαιδευτικό υλικό με το συγκεκριμένο αντικείμενο. Κατόπιν, παρουσίασε εν συντομία το υλικό αυτό, που σήμερα αξιοποιείται στα πλαίσια των εκδηλώσεων. «Είναι ένα υλικό απόλυτα προσαρμοσμένο στις μαθησιακές ανάγκες των ατόμων τρίτης ηλικίας. Η χρήση απλής γλώσσας, εικόνων και παραδειγμάτων βοηθάει τα άτομα τρίτης ηλικίας να καταλαβαίνουν καλύτερα και να αποκομίζουν περισσότερα οφέλη» επεσήμανε ο κος Πολυχρονάκης.

Τέλος, η κα Έλενα Ριζά, επιδημιολόγος, μίλησε για τη δεύτερη διδακτική ενότητα για την οποία αναπτύχθηκε εκπαιδευτικό υλικό και μεθοδολογία διδασκαλίας στα πλαίσια του προγράμματος “Alpha-to-Omega”, την ορθή χρήση των φαρμάκων. Η κα Ριζά αναφέρθηκε στα πολύ ανησυχητικά ποσοστά ατόμων τρίτης ηλικίας που κάνουν λανθασμένη χρήση φαρμάκων, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στην εισαγωγή στο νοσοκομείο. Εν συνεχεία παρουσίασε το υλικό που έχει αναπτυχθεί και έχει ως στόχο την παροχή πληροφοριών και την ενίσχυση της γνώσης σχετικά με τα συνηθέστερα προβλήματα από τη χρήση φαρμακευτικών σκευασμάτων. «Με τη βοήθεια του υλικού δίνονται πρακτικές συμβουλές για την αποφυγή της λανθασμένης χρήσης των φαρμάκων ενώ παρουσιάζονται και τρόποι για το μεγαλύτερο δυνατό όφελος από τη συνεργασία των ατόμων τρίτης ηλικίας με τους λειτουργούς υγείας όσον αφορά στη χρήση φαρμακευτικών σκευασμάτων» κατέληξε η κα Ριζά.