Ορμόνες και Επιδημιολογία του Καρκίνου του Μαστού
Το σημαντικό ζήτημα της επίδρασης των ορμονών στον καρκίνο του μαστού ανέπτυξε σε ομιλία της η Δρ. Αθηνά Λινού, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής, Prolepsis.
Η ομιλία της Δρ. Λινού με θέμα «Ορμόνες και Επιδημιολογία του Καρκίνου του Μαστού» έγινε στα πλαίσια του Συμποσίου Κλινικής Ογκολογίας 2010 με τίτλο «Ορμόνες και Καρκίνος του Μαστού» που διοργάνωσαν το Ογκολογικό Ιατρείο της Β' Χειρουργικής Κλινικής του Πανεπιστήμιου Αθηνών, Αρεταίειο Νοσοκομείο και η Μαιευτική Γυναικολογική Κλινική του «Κωνσταντοπούλειου» Γενικού Νοσοκομείου Ν. Ιωνίας και πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, το διήμερο 7-8 Μαΐου 2010.
Η Δρ. Λινού αναφέρθηκε, αρχικά, στους κύριους αιτιολογικούς παράγοντες του καρκίνου του μαστού, όπως η ηλικία της γυναίκας, η ηλικία εμμηναρχής και εμμηνόπαυσης καθώς και η ηλικία της πρώτης τελειόμηνης κύησης, ο αριθμός κυήσεων, η διάρκεια θηλασμού, το ορμονολογικό προφίλ και το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού αλλά και παράγοντες όπως η διατροφή, η άσκηση και η παχυσαρκία.
Στη συνέχεια τόνισε τον αναπόσπαστο ρόλο των ορμονών στην αιτιολογία του καρκίνου του μαστού αλλά και στους καρκίνους του ενδομητρίου και των ωοθηκών. Ειδικότερα για τον καρκίνο του μαστού, η Δρ. Λινού, επεσήμανε ότι ευρήματα διαφόρων εργαστηριακών μελετών έχουν δείξει ότι τα επίπεδα συγκεκριμένων μεταβολιτών ορμονών θα μπορούσαν εν μέρει να ερμηνεύσουν την αιτιολογία του καρκίνου του μαστού αν και ο μηχανισμός επίδρασης της μεταβολικής οδού των ορμονών δεν είναι πλήρως διευκρινισμένος και τα αποτελέσματα των επιδημιολογικών μελετών για τη δράση των ορμονών στον καρκίνο του μαστού είναι αρκετά ασαφή.