Ενημερωτικά σεμινάρια σχετικά με την ενδοοικογενειακή βία

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος "Sunia Geel” για την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας, το Ινστιτούτο Προληπτικής, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής, Prolepsis, που αποτελεί εταίρο του προγράμματος, πραγματοποίησε δύο ενημερωτικά σεμινάρια για το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας και τις δράσεις που έχουν αναπτυχθεί από το "Sunia Geel” και εφαρμόζονται στη χώρα μας. Τα σεμινάρια, που πραγματοποιήθηκαν στις 23 Φεβρουαρίου και 2 Μαρτίου 2012,  στα γραφεία του Ινστιτούτου, παρακολούθησαν κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι και άλλοι ειδικοί λειτουργοί. 
 
Στόχος των σεμιναρίων ήταν η περαιτέρω ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των ειδικών λειτουργών στο θέμα της ενδοοικογενειακής βίας. Κατά τη διάρκεια των δύο εκδηλώσεων παρουσιάστηκαν χρήσιμες πληροφορίες αναφορικά με το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας και την αντιμετώπισή του, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις δράσεις που έχουν πραγματοποιηθεί κατά το 1ο έτος υλοποίησης του "Sunia Geel” στην Ελλάδα.
 
Η κα Πάνια Καρνάκη, ειδικός Προαγωγής Υγείας, παρουσίασε το πρόγραμμα  “Sunia Geel”, τους στόχους και τις δράσεις που έχουν ήδη υλοποιηθεί αλλά και αυτές που πρόκειται να υλοποιηθούν στη συνέχεια του προγράμματος. Η κα Καρνάκη τόνισε ότι στόχος του προγράμματος είναι όχι μόνο η πρόληψη και ο περιορισμός των επιπτώσεων της ενδοοικογενειακής βίας στις περιθωριοποιημένες κοινότητες αλλά και η προώθηση θετικών στάσεων και αλλαγών στη συμπεριφορά των μελών αυτών των μη-προνομιούχων κοινοτήτων. 
 
Στη συνέχεια, η κα Ντίνα Ζώτα, ψυχολόγος και ειδικός Προαγωγής Υγείας, που δραστηριοποιείται στην υλοποίηση του προγράμματος, παρουσίασε τα σημαντικότερα στοιχεία από τη σύγκριση των δεδομένων των χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Με βάση τη σύγκριση αυτή, κι ενώ παρουσιάζονται αρκετές διαφορές μεταξύ των χωρών ως προς την ποσότητα και το επίπεδο ανάπτυξης των περεχόμενων υπηρεσιών, καταδεικνύεται η ανάγκη για ανάπτυξη πολιτικών και δράσεων, υπό το πρίσμα της συνεργασίας όλων των σχετικών φορέων, για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας σε όλες τις συμμετέχουσες χώρες. Παράλληλα, παρά τις διαφοροποιήσεις που εντοπίζονται αναφορικά με τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας περιθωριοποιημένων ομάδων, κοινό χαρακτηριστικό αποτελεί ότι σε όλες τις χώρες-εταίρους του προγράμματος οι περιθωριοποιημένες ομάδες σχετίζονται με μετανάστες και μειονοτικές ομάδες.  
 
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε, ακολούθως, στην έρευνα που διενεργήθηκε με σκοπό την κατανόηση των αναγκών των κοινωνικών λειτουργών σχετικά με  την περαιτέρω επιμόρφωσή τους ως προς την αντιμετώπιση των περιπτώσεων ενδοοικογενειακής βίας. Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας, στις περισσότερες χώρες οι κοινωνικοί λειτουργοί φαίνεται να απέκτησαν περισσότερες γνώσεις σχετικά με τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας από την επαγγελματική τους εκπαίδευση κι όχι από τις ακαδημαϊκές σπουδές τους. Επίσης, θεωρούν ότι χρειάζονται επιπλέον εκπαίδευση σχετικά με τις υπηρεσίες για περιθωριοποιημένες ομάδες αλλά και ειδικά προγράμματα για τις ομάδες αυτές. Αναφορικά, τέλος, με τις παρεμβάσεις που θα αναπτυχθούν και θα υιοθετηθούν για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας από περιθωριοποιημένες ομάδες, οι κοινωνικοί λειτουργοί τόνισαν την ανάγκη οι παρεμβάσεις αυτές να αυξάνουν την ευαισθητοποίηση σχετικά με τα δικαιώματα των θυμάτων και να είναι πολύγλωσσες και πολιτιστικά διαφοροποιημένες.  
 
Επιπροσθέτως, αναλύθηκε το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας στην Ελλάδα και την Ευρώπη αλλά και η αντιμετώπισή του από φορείς, δίκτυα και υποστηρικτικές δομές. Η κα Νάντια Δάλμα, κοινωνιολόγος και ερευνήτρια του προγράμματος, παρουσίασε όλες τις σχετικές διεθνείς συμβάσεις για τη βία κατά των γυναικών και στη συνέχεια ανέλυσε το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας αλλά και τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές πολιτικές.   
 
Τέλος, η προσκεκλημένη ομιλήτρια, Κοινωνική Λειτουργός, Παιδαγωγός, Δρ. Κωνσταντίνα Σκλάβου, παρουσίασε ποικίλους ορισμούς καθώς και τις βασικότερες θεωρητικές προσεγγίσεις του φαινομένου της ενδοοικογενειακής βίας και έδωσε χρήσιμες συμβουλές προς τους ειδικούς λειτουργούς σχετικά με το χειρισμό των περιστατικών της ενδοοικογενειακής βίας αλλά και των θυμάτων αυτής.