Τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο για την ενδοοικογενειακή βία στις γυναίκες και ειδικότερα τις μετανάστριες
Μια ακόμα σημαντική εκδήλωση διοργάνωσε το Ινστιτούτο Προληπτικής, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής, Prolepsis. Στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος "Sunia Geel – Καταπολέμηση της Ενδοοικογενειακής Βίας σε Παιδιά, Γυναίκες και Νέους Ανθρώπους Περιθωριοποιημένων Κοινοτήτων”, στο οποίο συμμετέχει ως εταίρος, το Ινστιτούτο πραγματοποίησε τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο σχετικά με την ενδοοικογενειακή βία στις γυναίκες, και ειδικότερα τις μετανάστριες, στις 8, 9 και 10 Ιουνίου 2012.
Ειδικά καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό δίδαξε το σεμινάριο, που σημείωσε ιδιαίτερη επιτυχία και παρακολουθήθηκε με ενδιαφέρον από κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους και άλλους ειδικούς λειτουργούς.
Το σεμινάριο περιελάμβανε μια εισαγωγή στην ενδοοικογενειακή βία, κατά την οποία παρουσιάστηκαν ερευνητικά δεδομένα σχετικά με το φαινόμενο αλλά και το νομοθετικό πλαίσιο στην Ελλάδα. Εν συνεχεία, πραγματοποιήθηκε εισήγηση σε θέματα που αφορούν στη μετανάστευση στην Ελλάδα, στα ιδιαίτερα πολιτισμικά χαρακτηριστικά των μεταναστών και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας των συγκεκριμένων πληθυσμιακών ομάδων. Επίσης, έγινε αναφορά στο ρόλο των λειτουργών κατά την παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών σε μετανάστριες θύματα ενδοοικογενειακής βίας και δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην πολιτισμική επάρκεια. Το σεμινάριο περιλάμβανε βιωματικές δραστηριότητες, οι οποίες κάλυψαν σημαντικό μέρος του. Κατά το βιωματικό μέρος καλύφθηκαν θέματα όπως, η σημασία της αποδοτικής επικοινωνίας όταν δουλεύουμε με θύματα αλλά και θύτες ενδοοικογενειακής βίας, η κακοποίηση, το τραύμα και η ανάγκη οριοθέτησης από την πλευρά του ειδικού όταν παρέχει υπηρεσίες σε θύματα ενδοοικογενειακής βίας, ο κύκλος της βίας, η εναλλαγή των ρόλων Θύμα-Θύτης-Σωτήρας και η σημασία της ενημερότητας του ειδικού σχετικά με τους ρόλους αυτούς και τέλος, οι πολιτισμικές διαστάσεις του φαινομένου, όπως στερεότυπα, προκαταλήψεις, κοινωνικό στίγμα, διαφορετική κουλτούρα, και η σημασία τους όταν αντιμετωπίζουμε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Σχετικά link
Για περισσότερες πληροφορίες για το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα DAPHNE III – Sunia Geel μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του προγράμματος:www.suniageel.eu ή την ιστοσελίδα του Ινστιτούτου: www.prolepsis.gr/new/en/Projects/34/Sunia-Geel.html.