WinWin4WorkLife: Το έργο ξεκίνησε με στόχο τη διερεύνηση των επιπτώσεων της εξ αποστάσεως εργασίας σε όλη την Ευρώπη

29 Φεβρουαρίου 2024

Ξεκίνησε την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου το έργο WinWin4WorkLife με τη συνάντηση των εταίρων της κοινοπραξίας στο Λουξεμβούργο. Αυτό το νέο ερευνητικό έργο στο οποίο συμμετέχει το Ινστιτούτο Prolepsis, στοχεύει στην ολοκληρωμένη κατανόηση και αντιμετώπιση των επιπτώσεων της εξ αποστάσεως εργασίας (Remote Work Arrangements – RWA) στην Ευρώπη. Αυτή η διεπιστημονική πρωτοβουλία, που υλοποιείται στο  πλαίσιο του προγράμματος χρηματοδότησης «Ορίζοντες Ευρώπης – HORIZON EUROPE», συγκεντρώνει δυνάμεις ειδικών από διάφορους τομείς (οικονομία, κοινωνιολογία, δημόσια υγεία, δίκαιο, γεωγραφία, πολεοδομικός σχεδιασμός), οι οποίοι καλούνται να εντοπίσουν τις βασικές προϋποθέσεις για μια υγιή ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, να αναπτύξουν μοντέλα πρόβλεψης και να διαμορφώσουν τεκμηριωμένες πολιτικές για βιώσιμη εξ αποστάσεως εργασία.

To έργο WinWin4WorkLife στοχεύει να εμπλουτίσει τη διεπιστημονική κατανόηση των κοινωνικών, οικονομικών και χωρικών επιπτώσεων της εξ αποστάσεως εργασίας. Συνδυάζοντας τις απόψεις  εργοδοτών και εργαζομένων, το έργο θα εντοπίσει κατάλληλους όρους διαβίωσης και εργασίας που προωθούν μια υγιή ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και την ισότητα των φύλων.

«Από την πανδημία COVID-19, πολλοί από εμάς αλλάξαμε τις εργασιακές πρακτικές μας και τώρα συνδυάζουμε την εργασία γραφείου με την εργασία από το σπίτι. Ωστόσο, δεν είναι πάντα σαφές πώς να γίνει αυτό, διατηρώντας παράλληλα την παραγωγικότητα και μια υγιή ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Επιπλέον, σε ορισμένες περιοχές, βλέπουμε εταιρείες και νοικοκυριά να επανεξετάζουν την τοποθεσία τους και να μετακινούνται εκτός πόλεων. Η εξ αποστάσεως εργασία μπορεί έτσι να αποτελέσει απειλή για τη ζωντάνια των πόλεων μας και να αυξήσει την πίεση στις αγροτικές περιοχές. Ταυτόχρονα όμως, μπορεί επίσης να αποτελέσει και λύση για αυτές τις αγροτικές περιοχές, ορισμένες από τις οποίες αντιμετωπίζουν συρρίκνωση και γήρανση του πληθυσμού τους. Ως εκ τούτου, το έργο WinWin4WorkLife στοχεύει στην καλύτερη κατανόηση τέτοιων κοινωνικών, οικονομικών και χωρικών επιπτώσεων.” – Veronique Van Acker, συντονίστρια WinWin4WorkLife.

Για την επίτευξη αυτών των φιλόδοξων στόχων, το WinWin4WorkLife θα συγκεντρώσει δεδομένα από πέντε ευρωπαϊκές χώρες – Γερμανία, Φινλανδία, Λουξεμβούργο, Πορτογαλία και Σλοβακία. Αυτές οι χώρες έχουν επιλεγεί στρατηγικά για να αντιπροσωπεύουν ξεχωριστά συστήματα κοινωνικής πρόνοιας, αγορές στέγασης και εργασίας και πολιτιστικά πρότυπα που σχετίζονται με την εξ αποστάσεως εργασία.

Σε στενή συνεργασία με τα ενδιαφερόμενα μέρη και τους πολίτες, το WinWin4WorkLife είναι έτοιμο να παράγει απτά αποτελέσματα που θα διαμορφώσουν το τοπίο της εξ αποστάσεως εργασίας. Αυτό περιλαμβάνει την ανάπτυξη ενός κοινού λεξιλογίου, ενός ενημερωμένου εννοιολογικού διαγράμματος των αλληλεπιδράσεων ιδιωτικής και επαγγελματικής ζωής και τη δημιουργία ανοικτών συνόλων δεδομένων που προέρχονται από έρευνες εργοδοτών, έρευνες εργαζομένων, ημερολόγια χρήσης χρόνου και ποιοτικές συνεντεύξεις που διεξάγονται στις μελέτες περίπτωσης.

Καθιέρωση Τυπολογιών και Μοντέλων Χωρικής Πρόβλεψης

Επιπλέον, το έργο στοχεύει στη δημιουργία τυπολογιών εργοδοτών και εργαζομένων με βάση την υποστήριξη και την ένταση της εξ αποστάσεως εργασίας, προσφέροντας πολυεπίπεδες προσεγγίσεις. Οι εκτιμήσεις περιλαμβάνουν τις αστικές σε σύγκριση με τις αγροτικές εταιρείες, την έλλειψη δεξιοτήτων, την προθυμία για συρρίκνωση ή μετεγκατάσταση, την υγεία, την παραγωγικότητα, τις ανισότητες και το χάσμα ψηφιακών δεξιοτήτων.

Το εκτεταμένο σχέδιο του έργου περιλαμβάνει την παράδοση πέντε μοντέλων χωρικής πρόβλεψης πολλαπλών κλιμάκων, παρέχοντας αναπαραστάσεις διαφόρων σεναρίων υιοθέτησης RWA και προβλέψεις των χωρικών και περιβαλλοντικών επιπτώσεών τους. Αυτά τα μοντέλα θα καλύπτουν αστικές, αγροτικές, περιφερειακές και διασυνοριακές περιοχές, προσφέροντας πολύτιμες γνώσεις για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, τους ερευνητές και την ευρύτερη κοινότητα. Με την από κοινού δημιουργία με τα ενδιαφερόμενα μέρη και τους πολίτες, τα μοντέλα αυτά θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη τεκμηριωμένων χωρικών πολιτικών.

Το WinWin4WorkLife συγκεντρώνει μια κοινοπραξία 15 εταίρων σε όλη την Ευρώπη αφιερωμένη στην καλύτερη κατανόηση του τρόπου εξισορρόπησης της επαγγελματικής και προσωπικής ζωής για μια κερδοφόρα συμφωνία στην εξ αποστάσεως εργασία τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους εργοδότες.

WinWin4WorkLife’s partners:

LUXEMBOURG INSTITUTE OF SOCIOECONOMIC RESEARCH (LU), EUROQUALITY SAS (FR), VRIJE UNIVERSITEIT BRUSSEL (BE), HBITS (BE), ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ PROLEPSIS (ΕΛΛΑΔΑ), KOMITEEN FOR UNDHEDSOPLYSNING (DK),  IST-ID ASSOCIACAO DO INSTITUTO SUPERIOR TECNICO PARA A INVESTIGACAO E O DESENVOLVIMENTO (PT), TECHNISCHE UNIVERSITAET MUENCHEN (DE), LEIBNIZ-ZENTRUM FUR EUROPAISCHE/WIRTSCHAFTSFORSCHUNG GMBH MANNHEIM (DE), UNIVERSIDAD POLITECNICA DE MADRID (ES), ZILINSKA UNIVERZITA V ZILINE (SK), HELSINGIN YLIOPISTO (FI), UNIVERSITEIT MAASTRICHT (NL),  TREXIMA BRATISLAVA SPOL SRO (SK), ECOLE POLYTECHNIQUE FEDERALE DE LAUSANNE (CH)

Στοιχεία Επικοινωνίας

Βίκυ Μπεμπή – Υπεύθυνη Συντονισμού Έργου: v.bempi@prolepsis.gr
Πάνια Καρνάκη– Διευθύντρια Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων: p.karnaki@prolepsis.gr