Οι καταγγελίες για περιστατικά μαζικής τροφικής δηλητηρίασης μαθητών στη Λαμία δεν αφορούν το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ
17 Μαΐου 2024
Οι καταγγελίες που αφορούν σε περιστατικά μαζικής τροφικής δηλητηρίασης μαθητών στη Λαμία από σχολικά γεύματα (μακαρόνια με κιμά σε πακέτο) την Πέμπτη, 16/5, αφορούν άλλο πρόγραμμα σχολικής σίτισης και όχι το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
Στο πλαίσιο του Προγράμματος Σίτισης και Προώθησης Υγιεινής Διατροφής – ΔΙΑΤΡΟΦΗ, το οποίο υλοποιεί το Ινστιτούτο Prolepsis από το 2012, ακολουθούνται αυστηροί κανόνες και πραγματοποιούνται τακτικοί έλεγχοι, τόσο σε επίπεδο πρώτων υλών στους χώρους των προμηθευτών όσο και στο τελικό προϊόν όπως αυτό φτάνει στο χώρο του σχολείου, ώστε να διασφαλίζεται η υγιεινή και η ποιότητα των γευμάτων που διανέμονται στους μαθητές. Παράλληλα διασφαλίζουμε την ύπαρξη και ελέγχουμε τη λειτουργία ψυγείων σε κάθε σχολείο, ώστε να μην διακόπτεται η ψυκτική αλυσίδα. Οι έλεγχοι, εκτός από οργανοληπτικοί των προσφερόμενων τροφίμων, περιλαμβάνουν εκτενείς μικροβιολογικές και χημικές αναλύσεις από διαπιστευμένα, ανεξάρτητα εργαστήρια για την εξακρίβωση απουσίας παθογόνων μικροοργανισμών, υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων, απουσίας συντηρητικών και λοιπών τεχνητών πρόσθετων και γενικότερης συμμόρφωσης με συγκεκριμένες προδιαγραφές αναφορικά με τα θρεπτικά συστατικά των γευμάτων που διανέμονται. Επιπλέον, πρόσθετες διαδικασίες για τη διασφάλιση της ομαλής υλοποίησης του Προγράμματος αποτελούν απροειδοποίητοι επιτόπιοι έλεγχοι στις εγκαταστάσεις των προμηθευτών, εβδομαδιαίες επικοινωνίες με τα σχολεία καθώς και επισκέψεις σε αυτά από υπεύθυνο συντονιστή του Προγράμματος. Το σύνολο των διαδικασιών περιγράφονται αναλυτικά τόσο στο κείμενο της πρόσκλησης ανάθεσης έργου όσο και στις σχετικές συμβάσεις με τους επιλεγέντες προμηθευτές και συνοδεύονται από αυστηρές οικονομικές ρήτρες για τις περιπτώσεις μη συμμόρφωσης.
Υπογραμμίζεται ότι από την έναρξη του Προγράμματος μέχρι σήμερα δεν έχει προσφερθεί ποτέ ζεστό φαγητό (π.χ. μακαρόνια με κιμά). Τα ειδικά σχεδιασμένα γεύματα του Προγράμματος ΔΙΑΤΡΟΦΗ περιλαμβάνουν καθημερινά σάντουιτς ή αρτοσκευάσματα και φρέσκα φρούτα και 3-4 φορές την εβδομάδα λευκό γάλα ή γιαούρτι, καλύπτοντας σημαντικό μέρος των ενεργειακών και θρεπτικών αναγκών των μαθητών. Με δεδομένο ότι το πρωινό αποτελεί ένα πολύ σημαντικό γεύμα της ημέρας, τα τρόφιμα προσφέρονται στο ξεκίνημα της σχολικής ημέρας στο σύνολο των μαθητών των σχολείων του Προγράμματος.
Περισσότερες πληροφορίες για τα γεύματα, τις διαδικασίες ελέγχου, καθώς και την υλοποίηση του Προγράμματος ΔΙΑΤΡΟΦΗ, μπορείτε να βρείτε εδώ.